תאונות דרכים יכולות להתרחש בכל זמן ובכל מקום, גם כאשר אנחנו בדרכנו לעבודה או בחזרה ממנה. תאונת דרכים בדרך לעבודה מוגדרת בחוק כתאונת עבודה, ולנפגע בה מגיעות זכויות וקצבאות מיוחדות. בואו נבין מה ההגדרה של תאונה כזו, מה הם הצעדים שיש לנקוט במקרה שנפגעתם ואיך להתמודד נפשית עם הטראומה העלולה להיגרם מכך.
מה ההגדרה של תאונת דרכים בעבודה על פי החוק?
תאונת דרכים מוגדרת כתאונת עבודה אם היא מתרחשת בזמן שהעובד מגיע למקום עבודתו או בחזרתו ממנה. קראו על תאונת דרכים בדרך לעבודה באתר Teunot, ובמקביל כדאי להכיר את התנאים:
תאונה בדרך הישירה מהבית לעבודה ובחזרה
אם התאונה התרחשה בדרך הישירה מהבית לעבודה או להפך, ללא סטיות או עיכובים מיותרים – היא תיחשב לתאונת עבודה. הדרך אינה חייבת להיות הקצרה ביותר, אלא זו שרוב העובדים נוהגים לעבור בה באופן שגרתי. נסיעה בתחבורה ציבורית או ברכב פרטי, הליכה ברגל או רכיבה על אופניים – כל אמצעי ההגעה יכולים להיכלל בהגדרה זו.
תאונה לאחר סטייה מהמסלול הרגיל
אם הנפגע סטה מהדרך הרגילה, התאונה עדיין יכולה להיחשב לתאונת עבודה, בתנאי שהסטייה הייתה לצורך ענייני עבודה או מחויבויות אחרות הקשורות לתפקיד, כמו למשל עצירה לקניית ציוד משרדי או הסעת עמית לעבודה. לעומת זאת, בדרך כלל סטייה לצרכים פרטיים כמו קניות או ביקור חברתי לא תיחשב כחלק מההגעה לעבודה, והתאונה לא תוכר כתאונת עבודה במקרה כזה.
זכויות העובד שנפגע בתאונת דרכים בעבודה
עובד שנפגע בתאונת דרכים בעבודה זכאי לקבל כמה קצבאות ופיצויים ממקורות שונים. המרכז לפיצוי נפגעי תאונות דרכים Teunot כולל הסבר שימושי בנוגע לזכויות העובדים שחשוב להכיר. הינה כמה מהזכויות החשובות:
ביטוח לאומי – דמי פגיעה וקצבת נכות
המוסד לביטוח לאומי עשוי לשלם לנפגע דמי פגיעה לתקופה שלאחר התאונה (או עד החזרה לעבודה). הם משולמים למשך 13 שבועות לכל היותר, וגובהם מחושב לפי 75% מהכנסתו הממוצעת של העובד ב-3 החודשים שקדמו לתאונה. אם הפגיעה נמשכת מעל הזמן המוגדר בחוק, העובד עשוי להיות זכאי לקצבת נכות מעבודה לטווח ארוך יותר.
פיצוי מחברת הביטוח של הרכב
במקרה של תאונת דרכים בדרך לעבודה, חברת הביטוח של הרכב המעורב בתאונה עשויה לשלם לנפגע פיצוי עבור נזקי גוף, אובדן השתכרות, עזרת צד שלישי, ריפוי, החלמה ועוד. סכום הפיצוי תלוי בנסיבות האישיות של כל מקרה, בחומרת הפגיעה ובהיקף הנזקים שנגרמו.
תביעת פיצויים נוספים ממעסיק או מצד שלישי
במקרים שבהם התאונה נגרמה כתוצאה מרשלנות של המעסיק (למשל בגלל אי תחזוקה של רכב החברה) או של אדם אחר (נהג אחר, יצרן הרכב וכו'), קיימת אפשרות להגיש תביעת נזיקין אזרחית כנגד הגורם האחראי. בתביעה כזו ניתן לדרוש פיצוי על כאב וסבל, על אובדן שכר עתידי, על עזרה סיעודית ועוד.
מה לעשות לאחר תאונת דרכים בעבודה?
התמודדות עם תאונת דרכים בעבודה כוללת היבטים משפטיים, בירוקרטיים ורפואיים. חשוב לנקוט בצעדים הבאים בהקדם האפשרי:
קבלת טיפול רפואי ותיעוד הפציעות
יש לפנות לקבלת עזרה רפואית בהקדם האפשרי, גם אם הפציעה נראית קלה. לפעמים תסמינים כמו כאבי צוואר או גב מופיעים רק לאחר כמה ימים. בנוסף לטיפול עצמו, יש לתעד את הפציעות ואת הליך הטיפול בעזרת צילומים, דוחות רפואיים ואישורי מחלה. אלו ישמשו כראיות חשובות להוכחת הקשר בין הפגיעה לתאונה.
דיווח על התאונה למעסיק ולביטוח לאומי
יש ליידע את המעסיק על התאונה מוקדם ככל האפשר, רצוי בכתב. כמו כן, יש להגיש תביעה לדמי פגיעה בסניף הביטוח הלאומי הקרוב למקום המגורים לאחר התאונה. לתביעה יש לצרף את האישורים הרפואיים, את פרטי התאונה ואת פרטי המעסיק.
חשוב להקפיד להגיש את התביעה לביטוח לאומי במועד שנקבע. עיכוב בהגשה עלול לגרום לדחייה או לשלילה של הזכאות לדמי הפגיעה ולקצבאות נוספות. במקרים חריגים ניתן להגיש תביעה באיחור תוך המצאת הסיבות לעיכוב.
איסוף ראיות ומסמכים רלוונטיים
מעבר לאישורים הרפואיים, כדאי לאסוף גם ראיות נוספות שיכולות לתמוך בתביעה:
- עדויות של אנשים שנכחו בזירת התאונה או הגיעו זמן קצר לאחר מכן.
- פרטי הגורם האחראי לתאונה (נהג אחר, בעל רכב וכו') והעדים לאירוע.
- תמונות מזירת התאונה, נזק לרכב, פציעות וכו'.
- תיעוד מזג האוויר, תנאי הדרך והתנועה בזמן האירוע.
- אישורים המעידים על סיבת הנסיעה (כרטיסי נוכחות, תלושי שכר, הוראת מעסיק וכו').
מומלץ להיעזר בשירותיו של עורך דין המתמחה בתחום כדי למקסם את הסיכוי לקבלת הפיצוי המגיע.
לסיכום
מעבר לפציעה הפיזית, תאונת דרכים בדרך לעבודה עלולה להותיר גם צלקות נפשיות שיקשו על החזרה לשגרה. אם לאחר התאונה אתם חווים פלאשבקים, סיוטי לילה, התקפי חרדה, דיכאון וקשיי שינה, יכול להיות שמדובר בהפרעת דחק פוסט-טראומטית. במצב כזה חשוב לפנות לאבחון ולטיפול פסיכולוגי מקצועי. בנוסף, יש לנסות לחזור לשגרת החיים והעבודה בהדרגה, בקצב המתאים לכל אחד. מומלץ לא לדחות את הנסיעות לעבודה זמן רב מדי כדי למנוע התפתחות של פחד ממושך מנהיגה. רצוי לחדש את הנסיעה תחילה כנוסע, ולאחר מכן כנהג, תוך הקפדה על רכב תקין, ציות לחוקי התנועה ונהיגה בטוחה. היעזרו בבני משפחה, בחברים ובאנשי מקצוע כדי לחזק את החוסן הנפשי ולהתגבר על הטראומה. הכי חשוב זה שלא משנה מה – אל תוותרו על הזכויות שלכם.