מה זה ביטוח חובה ומה הוא מכסה?
ביטוח חובה הוא ביטוח לכל כלי רכב שנוסע בכבישי ישראל. הוא נועד לתת מענה למקרים של תאונות דרכים ופגיעות גוף שנגרמו כתוצאה משימוש ברכב. החוק מחייב כל בעל רכב לרכוש ביטוח חובה בסכום מינימלי הקבוע בחוק, על מנת להבטיח שבמקרה של תאונה, הנפגעים יקבלו פיצוי הולם.
ביטוח חובה מכסה נזקי גוף שנגרמו לצד ג' כתוצאה מתאונת דרכים. נזקי גוף אלו כוללים בין היתר:
- הוצאות רפואיות
- אובדן כושר השתכרות
- כאב וסבל
- סיוע לצד ג'
ביטוח החובה יכסה נזקים אלו עד לגובה הסכום שנקבע בפוליסת הביטוח. חשוב לציין כי נהג הרכב עצמו אינו מכוסה תחת ביטוח החובה, ועליו לרכוש כיסוי נוסף כמו ביטוח מקיף או חבות כלפי צד שלישי על מנת להיות מכוסה במקרה של פגיעה עצמית.
מקרים בהם ביטוח חובה לא מכסה
למרות היותו רחב וחשוב, ישנם מקרים בהם פוליסת ביטוח חובה לא תכסה את הנזקים. דוגמאות למצבים כאלה הם נהיגה בשכרות או תחת השפעת סמים, נהיגה ללא רישיון תקף, או שימוש ברכב שלא למטרה לשמה נועד כמו מרוצי מכוניות. גם נזק לרכוש כמו התנגשות או שבר שמשות לא יכוסו תחת ביטוח חובה.
ככלל, חשוב מאוד לפעול לפי תנאי הפוליסה ולא לסכן את עצמנו ואת הסובבים אותנו בהתנהגות לא אחראית בכביש. נהיגה בטוחה ושמירה על החוק לא רק תגן עלינו בכביש, אלא גם תבטיח שבמקרה חריג של תאונה חברת הביטוח תעמוד מאחורינו ותדאג לפצות אותנו.
תהליך הגשת תביעת ביטוח חובה
התהליך של הגשת תביעת ביטוח חובה מתחיל מרגע התאונה. חשוב לפעול נכון ובהקדם האפשרי על מנת למקסם את הסיכויים לקבלת פיצוי הולם.
צעד ראשון הוא לאסוף את כל המידע והמסמכים הרלוונטיים לגבי התאונה ולשמור עליהם. מסמכים אלו כוללים את דו"ח המשטרה במקרה של מעורבות כוחות הבטחון, פרטי העדים לתאונה, חוות דעת ומסמכים רפואיים המעידים על הפגיעה ועל הטיפול שניתן, וכן קבלות על ההוצאות שנגרמו כתוצאה מהתאונה כמו אובדן ימי עבודה.
ריכוז מערך המסמכים יסייע רבות להוכחת הפגיעה ושיעור הנזק וישפר את הסיכוי לפיצוי מקסימלי בתביעת ביטוח החובה. גם אם לא בטוחים לגבי רלוונטיות של מסמך מסוים, מומלץ לשמור עליו ולהציגו בפני עו"ד המתמחה בתחום בשלב מאוחר יותר. צרו איתנו קשר בהקדם בפורטל מה שמגיע כדי שנוכל לתת לכם שירות משפטני ולייעץ לכם בנושא.
לוחות זמנים ומחויבות חברת הביטוח
חוק הפיצויים לנפגעי תאונות דרכים קובע כי על חברת הביטוח להיכנס לבירור התביעה מייד עם קבלת ההודעה על התאונה והנזק. עליה למנות שמאי שיעריך את הנזק תוך 7 ימי עבודה מיום מסירת ההודעה. חברת הביטוח מחויבת לטפל בתביעה ביעילות וללא דיחוי ולהודיע למבוטח על החלטתה המנומקת תוך 30 יום ממועד מסירת התביעה. אם החברה מעוניינת לדחות את התביעה, עליה לספק הסבר מפורט ומנומק בכתב תוך פירוט הנימוקים לדחייה. הסבר זה יסייע למבוטח להחליט על צעדיו הבאים, בין אם מדובר בערעור מול חברת הביטוח או פנייה לערכאות משפטיות.
לעיתים חברת הביטוח מחליטה לדחות את תביעת הביטוח או להציע פיצוי נמוך מהמצופה. במקרים כאלו חשוב להבין את הסיבות לדחייה ולשקול אם יש מקום להגיש ערעור מנומק. לא פעם, הצגה של ראיות נוספות או הדגשת פרטים שהוחמצו יכולים לשנות את ההחלטה.
בכל מקרה, אין להתייאש ותמיד כדאי להתייעץ עם עורך דין המתמחה בתחום תביעות ביטוח החובה. עורך דין מנוסה ידע להעריך את מכלול הנתונים, לבחון את כדאיות התביעה וסיכוייה ולבנות אסטרטגיה משפטית אפקטיבית מול חברת הביטוח.
מה שמגיע: "ישנן כמה פגיעות עיקריות שבגינן אפשר לתבוע פיצוי בתביעות ביטוח חובה"
חשוב להכיר את הפגיעות המרכזיות הללו ולדעת מה הזכויות המגיעות לנפגע:
- פיצוי בגין נכות: נכות מתאונת דרכים יכולה להיות זמנית או קבועה, ויכולה לפגוע משמעותית בתפקוד ואיכות החיים. פיצוי בגין נכות נועד לפצות את הנפגע על אובדן כושר ההשתכרות והתפקוד, ומביא בחשבון גם את משך הזמן שחלף מהתאונה ועד לייצוב הנכות הרפואית. גובה הפיצוי נקבע לפי אחוזי הנכות שנקבעו בוועדות רפואיות מיוחדות.
- החזר הוצאות רפואיות: פציעה בתאונת דרכים כרוכה בדרך כלל בהוצאות רפואיות כבדות כמו אשפוז, ניתוחים, טיפולים, ותרופות. חברת הביטוח אמורה לכסות את מלוא ההוצאות הרפואיות הנובעות מהתאונה. חשוב לשמור את כל הקבלות וההוכחות להוצאות אלו ולהגישן כחלק מחומר הראיות בתביעה.
- פיצויים בגין כאב וסבל: מעבר לנזק הפיזי והכלכלי הברור, תאונת דרכים גורמת גם סבל נפשי רב. פיצוי זה נועד לפצות את הנפגע על הכאב, הפחד, חוסר הנוחות וייסורי הנפש שנגרמו לו כתוצאה מהתאונה. בדרך כלל נעזרים בחוות דעת של מומחים פסיכולוגיים או פסיכיאטרים כדי להעריך את רמת הסבל הנפשי ולתרגם אותה לסכום כספי. יש לציין כי קשה יותר לכמת פגיעה מסוג זה, אך הפסיקה מכירה בה ומאפשרת לפסוק פיצוי בגינה.
לפני שנפרדים
לאחר שדאגתם לכל העניינים הבירוקרטיים וקיבלתם עזרה משפטית ומקצועית מאיתנו או מעורכי דין אחרים, אל תזניחו את הטיפול הנפשי. הטראומה שנובעת מהתאונה לעיתים יכולה להיות קשה מנשוא ואין סיבה שתתמודדו עם זה לבד. גם אם ברגע הראשון לא נראה לכם שנפגעתם יותר מדי, כדאי ללכת להיבדק אצל פסיכולוג לכמה שיחות בודודות כדי לוודא שהאירוע המפחיד לא השפיע עליכם להמשך הדרך. גם חזרה לנהיגה תוך מספר ימים לאחר התאונה היא בדיקה טובה לרמת הפגיעה והפחד שנוצר אצלכם בעקבות התאונה.
לסיכום
חשוב לזכור כי בכל תביעת ביטוח חובה, גם במקרים מיוחדים או מאתגרים, יש מקום לברר ולמצות את הזכויות. גם אם התהליך מורכב יותר, בסופו של דבר מדובר בזכויות המגיעות לכל נפגע, והן נועדו להבטיח את שיקומו ופיצויו ההולם. נתקלנו כבר באינספור מקרים כאלה במה שמגיע ויש לנו את הידע והניסיון לעזור גם לכם. מחכים לפניות שלכם!
תביעת ביטוח חובה היא דבר שכיח ביותר, במיוחד בגלל מאות התאונות שקורות בארץ מדי יום. עם זאת, לא הרבה יודעים למה הם זכאים ואיך בדיוק מתנהלת תביעה מול חברת הביטוח. לשם כך אנחנו כאן – עורכי הדין המיומנים של מה שמגיע. המשיכו לקרוא ותקבלו הסבר מפורט על כל התהליך מתוך הניסיון העשיר שצברנו לאורך השנים.