בני הנוער הם דור העתיד שלנו והם אלו שיהיו אחראים על המדינה והחברה בעוד כמה שנים. על כן אם אנחנו רוצים להבטיח עתיד שבו כל הקבוצות באוכלוסייה תהיינה בעלות תחושת מעורבות ואחריות הדדית – צריך להתחיל עם חינוך הילדים והנוער. כדי לקדם תחום זה יש עמותות כגון עמותת מרכז גרנות, שמקדמת את ערכי הסולידריות בישראל ועושה זאת בדרכים שונות, ביניהן פעילויות חינוכיות לנוער. אז באיזה דרכים ניתן לקדם את ערך הנתינה אצל בני נוער ומהן פעילויותיו של מרכז גרנות?
איך מחנכים נוער לערך הנתינה?
כפי שהבינו בעמותת מרכז גרנות, ניתן ללמד בני נוער על ערך הנתינה באמצעות שילוב של חינוך, יצירת מודל לחיקוי והתנסויות מעשיות בתחום ההתנדבות הקהילתית.
אחד הדברים הראשונים שחשוב לעשות הוא להנחיל לבני הנוער את החשיבות של הנתינה. אפשר לקיים דיונים פתוחים על כיצד היא עוזרת לאחרים ומשפיעה לטובה על העולם. אפשר גם לדון על כך שנתינה עוזרת לא רק לאלה שמקבלים עזרה, אלא גם לאלה שנותנים אותה- מאחר וזה מייצר תחושת סיפוק ואושר. אפשר לדבר על סוגי הנתינה השונים, ביניהם תרומת כסף, התנדבות ועוד. סיפורים של אנשים שנעזרו באחרים או נתנו מעצמם לטובת אחרים יכולה לעזור להם לראות את התמונה הכוללת של הנושא. בדיון זה בעצם בני נוער יכולים לקבל מידע ותיאורי חוויות שיעזרו להם לגבש דעה בנושא ולהתחבר אליו.
דבר נוסף שיכול לעזור הוא יצירת מודל לחיקוי. בין אם זה להפגיש אותם באופן יזום עם פעילים בקהילה, להראות להם סרטים בנושא או כאנשי חינוך להיות אנשים נותנים בעצמכם – דבר זה יכול לעורר בהם השראה.
הדבר הבא שמומלץ לעשות הוא לעודד בני נוער לתת מעצמם, בכל דרך שהם יכולים. אם זה באופן יומיומי בפקיחת עיניים לצרתם של אחרים – באוטובוס, ברחוב או בכיתה, או אם זה בהתנדבות נקודתית בה הם יכולים להושיט יד. כל אלה יכולים לעזור להם לתת למען מטרה שהם מתחברים אליה ולהיות מעורבים בקהילה. כאשר בני הנוער יבינו שיכולה להיות להם השפעה חיובית על העולם, הם יוכלו לקחת יוזמה ולהתנסות בזאת בעצמם.
מהן התוכניות של חטיבת הנוער של עמותת מרכז גרנות?
לחטיבת הנוער של מרכז גרנות יש פעילות ענפה שכוללת בתוכה תוכניות שונות לצורך קידום תחום הסולידריות החברתית של בני נוער. במסגרת הפעילות העמותה מארגנת ימי התנדבות מרוכזים, בליווי אנשי מקצוע מהמרכז, בהם בני נוער מגיעים למקומות שזקוקים לכך ועוזרים בתחומים שונים. אם זה פעילות עם ילדים בבתי חולים, שיפוץ בתים של קשישים, ארגון אירועים קהילתיים- כל אלה מסייעים לאוכלוסיות בדרכים רבות וגם לבני הנוער לייצר תחושות הנאה מהנתינה בה הם לוקחים חלק.
מעבר לכך, קיימות תוכניות נוספות לבני נוער, כגון סדנאות חינוכיות שמועברות לבני נוער ולמשפחות שלהם. סדנאות אלה מעוררות דיון ומעבירות תוכן ייחודי שעוזר לבני הנוער לפתוח את הראש ולראות דברים מנקודת מבט חדשה שתעודד אותם לקחת חלק בפעילויות של מעורבות הדדית חברתית בעתיד.
לסיכום
מרכז גרנות, שהוקם על ידי ד״ר צביה גרנות לפני כמה שנים, הפך למרכז לצורך קידום ערכי האמפתיה והאחריות החברתית. במסגרת המרכז קיימות פעילויות שונות בתחומים רבים, וזאת בכדי לייצר שינוי חברתי נרחב באוכלוסיות השונות בכל רחבי הארץ. פעילויות חינוכיות, ימי התנדבות, עזרה לנזקקים, מפגשים טיפוליים ועוד- כל אלה נעשים על ידי צוות עובדים ומתנדבים שנותנים מעצמם מעל ומעבר למען טובת הכלל.