מדי שנה טסים לארה"ב אלפי ישראלים לצורכי טיולים וכן עבודה. אזרחי ישראל נדרשים לעבור הליך אשר במסגרתו נדרש להוציא ויזה לשהות בארצות הברית המוגבלת בזמן, כאשר לרוב מדובר בוויזה התקפה למשך כעשר שנים. בשנים האחרונות המודעות הציבורית לנושא של קבלת פטור מוויזה עלה, בזכות דיווחים בתקשורת על כניסה עתידית של ישראל למדינה הנחשקת. במה זה תלוי והאם אפשר לצפות לשינוי ביחסי ארה"ב-ישראל? כל הפרטים בסקירה המרתקת הבאה.
פטור מויזה – כל מה שצריך לדעת אודות התוכנית הנחשקת של ממשלת ארה"ב
תוכנית פטור מויזה (נקראת גם VWP) היא תכנית המאפשרת לתושבים מלמעלה מארבעים מדינות לטוס לארה"ב ללא צורך של הנפקה של ויזה, לתקופה של עד 90 יום. צריך להבין כי גם אם מדינת ישראל נכנסת לתוכנית, לא כל האזרחים יהיו זכאים להשתמש בפטור, מאחר בממשלת ארה"ב הגדירה תנאים קשיחים אשר כוללים בין היתר בעלי דרכון ביומטרי לצד סיבת נסיעה למטרת עסקים או תיירות בלבד, וללא עבר פלילי. נכון לשנת 2023, משקיעים ישראלים יכולים לקבל ויזה המאפשרת לשהות למשך תקופה ארוכה יותר, אולם לאור התנאים של ממשלת ארה"ב, כרגע עדיין ישראל לא נכנסה לרשימה הזו. הסיבה לכך נובעת בעקבות אחוז סירוב הבקשות לקבלת ויזה של למעלה מ-3%, לצד הבקשה של ממשלת ארה"ב לקבל גישה למאגר הביומטרי. ממשלת ישראל מתקדמת בשנים האחרונות ובשיתוף פעולה מלא עם הרשויות בארצות הברית את נושא אישור כניסה במסגרת של פטור, מתוך הבנה כי מדובר בתוכנית נחשקת אשר יכולה לסייע לישראלים להפחית את הבירוקרטיה, ולטוס לארצות הברית בראש שקט, ללא צורך בהנפקה.
מהן המדינות החברות בתוכנית?
הבקשה של ישראל להצטרף לתוכנית הוויזה היא בקשה אשר משותפת ללא מעט מדינות מכל רחבי העולם. נכון להיום חברות בתוכנית מדינות כמו: אוסטריה, גרמניה, ליטא, ספרד, פורטוגל, צ'ילה, נורבגיה, ניו זילנד, יוון, סלובניה, שוויץ בריטניה, לטביה, אוסטרליה, סלובקיה איסלנד ועוד. מי שרשאי להגיש בקשה במסגרת התוכנית הוא רק מי שמתכנן להגיע לארצות הברית לתקופה של עד 90 יום וכן בעל דרכון שהונפק באופן חוקי במסגרת תוכנית הפטור. אזרחים שרוצים לקבל את הפטור מוותרים על זכות לערעור של קביעת המכס האמריקאי או קצין משמרת הגבולות, וכן אזרחים שלא מהווים איום ביטחוני או בריאותי בהתאם לקביעת הרשויות. לצד זה, צריך להציג כרטיס טיסה חזרה או המשך מארצות הברית, ורק לאחר קבלת האישור, ניתן להדפיס אותו ולהחזיק בו החל מרגע העלייה למטוס ועד להגעה לשערי ההגירה.
מגמה חיובית לכניסה של ישראל
מערכת היחסים בין ישראל לבין ארה"ב היא מערכת ידידותית וחמה מאוד הפועלת לשני הכיוונים. לאור התקדמות במגעים הכוללים חשיפה של הרשויות בארצות הברית למאגרי המידע וכן חקיקה מצד נבחרי הציבור לטובת קידום תיקון לחוק העומד בדרישות הממשל האמריקאי, יש מגמה חיובית שעשויה להשפיע על כל אזרח במדינת ישראל בעקבות קידום ההליך. נכון להיום, אין עוד הכרעה סופית, אולם על פי הערכות של מומחים בתחום ישראל עתידה להיכנס לתוכנית, ובכך להפוך לחברה נחשקת ברשימת המדינות הפטורות מההנפקה של ויזה לארה"ב.
לסיכום
ישראלים עדיין אינם זכאים להיכנס ל ארה"ב ללא הנפקה של ויזה למעט מקרים מיוחדים כמו למשל משקיעים יחד עם זאת אפשר לצפות לשינוי במערכת היחסים שבין ישראל לארצות הברית בעקבות קידום של תוכניות רבות שנועדו לסייע לישראל להתקבל לתוכנית, ובכך לפתוח צוהר חדש ליחסים בין שתי המדינות.